loading...

Jan Cober
Jan Cober met Sainte Cécile tijdens het WMC 2009

Jan Cober (1951) studeerde klarinet en orkestdirectie aan het Conservatorium van Maastricht. Hij was eerste klarinettist bij het Radio Symfonieorkest en het Residentieorkest te Den Haag, en dirigeerde vele – ook symfonische – orkesten. Jan Cober heeft een cruciale rol gespeeld in de Nederlandse en internationale blaasmuziek van de afgelopen decennia. Dat deed hij bijvoorbeeld in adviserende en stimulerende functies als adviseur van SAMO Nederland (“Samenwerkende Amateur Muziek Organisaties”) en veertien jaar als dirigent van het Nationaal Jeugd Harmonie-orkest. Als docent aan de conservatoria van Maastricht, Tilburg en Utrecht heeft hij sinds 1976 hele generaties jonge musici opgeleid. In zijn rol als chef-dirigent van de Koninklijke Harmonie van Thorn (de ‘bokken’; 1984-2004) en de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile gaf en geeft hij richting aan repertoire vernieuwing in de blaasmuziek. Cober is docent aan het Europees opleidingsinstituut voor dirigenten in het Italiaanse Trento, geeft wereldwijd masterclasses en workshops en treedt regelmatig op als gastdirigent.

Jan Cober was chef-dirigent van het Rundfunk Blasorchester (RBO) te Leipzig en artistiek leider van de Bläserakademie Sachsen. Hij vervult regelmatig gastdirecties bij het RBO te Leipzig en het symfonisch blaasorkest Schweizer Armee Spiel uit Zwitserland.

Jan Cober in actie met Sainte Cécile

Jan Cober is sinds 1995 dirigent en artistiek leider van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden. Onder zijn leiding werd Sainte Cécile in 2009 en 2013 winnaar van het WMC in Kerkrade. In 2007 won hij met Sainte Cécile de Open Nederlandse kampioenschappen (Mini-WMC).  Samen met Sainte Cécile werd hij tevens landskampioen in de concertafdeling, de hoogste afdeling binnen de Bond van Muziekgezelschappen in Nederland.

Voor zijn verdiensten in de muziekwereld werd Jan Cober in 2004 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2015 ontving hij de Erepenning in Zilver van de Gemeente Eijsden-Margraten. Op 15 mei 2016 werd door Gouverneur Theo Bovens van de Provincie Limburg de ‘Provinciale Erepenning’ uitgereikt aan dirigent Jan Cober uit waardering voor zijn prominente verdiensten als dirigent, docent en musicus; een cultureel ambassadeur voor Limburg.
Bovendien ontving hij meerdere belangrijke muziekonderscheidingen.« terug