loading...

Cultureel Centrum EijsdenHistorie


Het gebouw stamt uit 1858. De linkervleugel deed dienst als gemeentehuis, in het midden was de lagere jongensschool gevestigd en in de rechtervleugel was de onderwijzerswoning. Na de bouw van een nieuw gemeentehuis in 1917( nu “Oude Raadhuis”) en de bouw van een nieuwe jongensschool aan de Breusterstraat (nu “Breusterhof”) kreeg het gebouw diverse bestemmingen.
Het middendeel bleef tijdelijk in gebruik als school. In het rechterdeel werd een “melkfabriek” gevestigd, een distributiecentrum voor aan- en afvoer van melk.
In het linkerdeel kwam een woonhuis en een winkel met koloniale waren. De winkel kreeg als naam “Centra”.
Het gebouwencomplex dat in eigendom toebehoorde aan de R.K. Kerk en Parochie van de H. Martinus te Breust-Eijsden werd na het sluiten van de “melkfabriek” omgebouwd.
Het middendeel werd verbouwd tot Parochiehuis en er werd een bibliotheek in gevestigd.
Het deel rechts werd verbouwd tot woonhuis voor de beheerder van het Parochiehuis.

Stichting Cultureel Centrum

In 1978 werd het gebouwencomplex aangekocht door de Stichting Cultureel Centrum Eijsden. Deze stichting die op initiatief van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile was opgericht, had en heeft als hoofddoelstelling een geschikte locatie ten behoeve van alle geledingen van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile te waarborgen.


Het gebouwencomplex werd na een grote verbouwing in 1980 in gebruik genomen als het verenigingsgebouw van Sainte Cécile. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers kon deze verbouwing gerealiseerd worden.

In 2005 onderging het verenigingslokaal een nieuwe grote verbouwing. De concertzaal werd vergroot en aanvullende voorzieningen zoals keuken, toiletten, invalidentoilet, vluchtroutes en vluchtdeuren, geluidsisolatie en ventilatie werden aangepast aan de eisen van deze tijd.
De accommodatie omvat o.a. een concertzaal, een feestzaal, diverse vergaderruimten, een café, biljart en een buitenterras. Men kan hier uitstekend terecht voor concerten (zowel klassiek als pop), disco’s, (bedrijfs)feesten, trouwfeesten, communiefeesten, koffietafels, theatervoorstellingen, exposities, vergaderingen, congressen, cursussen, rommelmarkten en kienavonden. Voor activiteiten tot 120 personen is het café uitermate geschikt, voor activiteiten tot 300 personen biedt de beneden-zaal uitstekende opties. De grote zaal biedt plaats aan activiteiten tussen 300 en 850 gasten.


Het Cultureel Centrum Eijsden is centraal gelegen, dicht bij de oude dorpskern van Eijsden en pal naast het monumentale voormalige gemeentehuis (het voormalige Ursulinenklooster). In de directe omgeving is voldoende gratis parkeergelegenheid. Vanuit het Cultureel Centrum Eijsden loopt u zo de oude dorpskern van de gemeente Eijsden binnen en kunt u een bezoek afleggen aan Kasteel Eijsden: het kasteel waar de geschiedenis van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile is begonnen.Mocht u geïnteresseerd zijn en gebruik willen maken van de faciliteiten die het Cultureel Centrum Eijsden u kan bieden, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met een van onderstaande personen.

Wilbert Steijns, secretaris, tel. +31(0)43-4094277
Jos Rompelberg, penningmeester, tel. +31(0)43-4094405
Voor meer informatie: cultureelcentrum@saintececile.nl