loading...

Historie
Trommel- Klaroenkorps in ski-oord Zakopane, Polen 1992

Korte Historie/recente successen

Het Belgische en Franse militaire marsrepertoire kenmerkt zich door het gebruik van natuurinstrumenten als klaroenen, cavalerietrompetten en jachthoorns. Een korps als Sainte Cécile, met zijn Belgische/Franse oorsprong, had dan ook de behoefte aan deze uitbreiding tijdens hun marsoptredens.
Daarom werd in 1952 het Trommel- en Klaroenkorps opgericht en zij is sindsdien één van de twee hoofdgeledingen binnen de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden.
In het begin bestond het Trommel- en Klaroenkorps uit klaroenen en tamboers. De huidige bezetting van cavalerietrompetten, klaroenen, jachthoorns, bastrompetten, sousafoons en slagwerk bestaat sinds halverwege de jaren 80. Ondanks deze bezetting voor jachthoornkorps hanteert het korps nog steeds zijn oorspronkelijke naam “Trommel- en Klaroenkorps”.


trommel- en Klaroenkorps

Het Trommel- en Klaroenkorps heeft sinds haar oprichting veel mooie resultaten behaald en alle concoursen waren goed voor eerste prijzen of eerste prijzen met lof der jury. Zo werd het Trommel- en Klaroenkorps (uitkomend in de eredivisie, sectie B1) meerdere malen Limburgs, Nederlands en Europees kampioen.
Onder leiding van dirigent/instructeur Roy van Wersch en Tambour-maître Nico Dassen heeft het korps enkele indrukwekkende titels behaald.
Zo werd het Trommel- en Klaroenkorps in 2005 Limburgs kampioen en Nederlands kampioen in de eredivisie tijdens de mars- en concertwedstrijden van de FKM.
In 2008 werd het Trommel- en Klaroenkorps “Kampioen der Lage Landen” tijdens de Mars- en Showwedstrijden der Lage Landen in Hamont (B). Wederom in de hoogste afdeling. Ook werd het Trommel- en Klaroenkorps in 2008 weer Limburgs kampioen in de Eredivisie. Dit keer tijdens de marswedstrijden van de LBT.

Wimpel Nederlands Kampioen 2005

Het  Trommel- en Klaroenkorps van Sainte Cécile verzorgt jaarlijks mooie concertoptredens. Uitgangspunt bij de programmering is een goede balans tussen traditioneel en vernieuwend repertoire. Zo zijn er de laatste jaren zijn meerdere vernieuwende composities geschreven in opdracht van dit korps. Hiermee geeft het Trommel- en Klaroenkorps een belangrijke impuls in de uitbreiding en de vernieuwing van het repertoire van deze bijzondere bezetting. Het Trommel- en Klaroenkorps koestert zijn tradities, maar schuwt, op deze manier, ook vernieuwing niet. Dit levert bijzondere optredens op: zowel concerterend als marcherend.
Het Trommel- en Klaroenkorps verzorgt, al dan niet in samenwerking met het Harmonieorkest, tal van straatoptredens. Deze activiteiten variëren van het invullen van lokale culturele en/of religieuze festiviteiten tot het verzorgen van streetparades en taptoes in binnen en buitenland. Deze optredens zijn zonder meer indrukwekkend te noemen.  Het Trommel- en Klaroenkorps is tijdens deze marsoptredens het gezicht van Sainte Cécile en de leden voelen zich verbonden met, en verantwoordelijk voor de Belgische/Franse tradities van het (marsen)repertoire dat kenmerkend is voor Sainte Cécile.
Samen met het Harmonieorkest nam het Trommel- en Klaroenkorps een tweetal CD’s op; de dubbel-CD “Bronkmuziek in Eijsden” en de CD “International Marches”.