loading...

Les Jeunes
Les Jeunes de Sainte Cécile

Het Jeugdorkest "Les Jeunes de Sainte Cécile" bestaat uit ca. 50 leden en staat momenteel onder leiding van Stijn Waterval.
Het orkest is samengesteld uit muzikanten die zijn doorgestroomd vanuit "Les Petits Jeunes" en muzikanten die reeds toegelaten zijn tot het Harmonieorkest. De muzikanten die al zijn toegelaten tot het Harmonieorkest musiceren een aantal jaren zowel in het groot Harmonieorkest als ook in Les Jeunes. De andere muzikanten, die doorgestroomd zijn vanuit Les Petits Jeunes, zijn al goed op weg om in te gaan stromen in het Harmonieorkest.

Les Jeunes geeft jaarlijks zo'n 4 à 5 concerten. Bij de programmakeuze wordt gezocht naar een combinatie van serieuze, pittige concertwerken en lichtere muziek, zoals mars- en popmuziek.

aankomst op vroenhof, na concours Maasbracht 2001

Onder leiding van Eric Feron behaalde Les Jeunes in 1995 op het Bondsconcours voor Jeugdorkest te Weert een eerste prijs. Het korps werd bij dit concours voor de meest expressieve uitvoering, als enige bij de harmonieorkesten, onderscheiden met het predikaat "goud". In 1999 werd het orkest, eveneens onder leiding van Eric Feron, in Maasbracht bij de beoordeling gehonoreerd met "zeer goed".
Met dirigent Jos Roeden (september 2000 - september 2002) werden diverse concerten verzorgd in binnen- en buitenland en werd deelgenomen aan muziekwedstrijden. Zo werd het orkest tijdens het Festival voor Jeugdorkest in Maasbracht op 29 april 2001 gehonoreerd met het predikaat "zeer goed" en ontving het orkest tevens de prijs voor het meest belovende jeugdorkest van het gehele festival. Het jaar daarna werd op 30 juni 2002 tijdens het 36e Peeltoernooi in Meijel weer het predikaat "zeer goed" aan het orkest toegekend.
Vanaf september 2002 tot mei 2007 stond Les Jeunes onder leiding van dirigent Matty Cilissen. Er werden o.a. uitvoeringen verzorgd in Grevenbicht, Eijs, Visé, Maastricht, Banneux en Eijsden. 
Van juni 2007 tot april 2010 stond het orkest onder leiding van Martijn Pepels. In juli 2008 maakte Les Jeunes een concertreis naar het Oostenrijke Schladming. Tijdens het festival Mid Europe werd Les Jeunes Nederlands kampioen. In het sterk bezet internationaal deelnemersveld veroverde Les Jeunes de derde plaats met 92,5 punten van de 100.
Van mei 2010 tot maart 2012 was Jos Roeden dirigent van Les Jeunes de Sainte Cécile. Hij werd opgevold door Inge Alberti die tot mei 2015 de dirigeerstok hanteerde bij Les Jeunes. Vervolgens nam het Columbiaanse talent Samuel Augustín Aguirre het dirigeerstokje over tot 2018. 
Momenteel staat ons eigen talent Stijn Waterval op 'de bok' bij Les Jeunes de Sainte Cécile en zal hij de jeugdige muzikanten verder leiden met prachtige projecten in de wereld van de symfonische blaasmuziek.