loading...

Historie
© Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden tijdens Lord Mayor's Show London 2017

De Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden, werd in 1880 opgericht door René Graaf de Geloes van Kasteel Eijsden.
Sinds haar oprichting heeft Sainte Cécile steeds onder het presidentschap gestaan van een Eijsdense kasteelheer of een nazaat daarvan. In de volksmond wordt Sainte Cécile ook wel "de Roej" genoemd. Dit komt enkel en alleen door de kleur van de petten.
In 1952 werd de vereniging uitgebreid met een Trommel- en Klaroenkorps en werd het korps voor het eerst in uniformen gestoken. In 1955 ontving de vereniging het predikaat “Koninklijk”.
Het Harmonieorkest en het Trommel- en Klaroenkorps treden niet alleen apart op, maar verzorgen ook gezamenlijk (straat)optredens.
De totale uitstraling, omvang, discipline, uniformering en het marsenrepertoire maken de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile een graag geziene gast in binnen- en buitenland.
Bij het huwelijk van kroonprins Willem Alexander en Maxima in 2002 was het Sainte Cécile die Limburg mocht vertegenwoordigen bij de landelijke manifestatie in de Amsterdam Arena. Dit optreden werd live op TV uitgezonden. In 2013 werd Sainte Cécile uitgenodigd voor de heropening van het Rijksmuseum in Amsterdam. Televisiestations uit diverse landen deden verslag van de opening die werd voltrokken door Koningin Beatrix.
Ons erebestuurslid André Rieu nodigt Sainte Cécile vanaf 2005 jaarlijks uit om het voorprogramma in te vullen tijdens zijn openlucht concerten op het Vrijthof te Maastricht. Sinds 2003 verzorgt Sainte Cécile de tune en muzikale omlijsting van het L1 tv-programma “Limbourgeois” van Jo Cortenraedt. Ook de deelname aan de traditionele bronkprocessie in Eijsden, op de tweede zondag na Pinksteren, behoort tot de jaarlijkse hoogtepunten.

Marswedstrijden WMC 1958 te Kerkrade

In de jaren vijftig en begin jaren zestig van de vorige eeuw oogstte Sainte Cécile bewondering bij de deelname aan de marswedstrijden tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Recentere optredens van Sainte Cécile zijn bijvoorbeeld de deelname aan taptoes o.a. in Erkelenz (Duitsland), Woerden en Nijkerk, de optredens tijdens de opening van het Congrescentrum MECC in Maastricht, het optreden bij de ondertekening van het Verdrag van Maastricht en de opluistering van de zevenjaarlijkse Heiligdomsvaart in Maastricht. Er zijn optredens geweest in Aken, Gent, Luik en bovendien heeft Sainte Cécile diverse concertreizen gemaakt naar o.a. Krakau (Polen) Barcelona en Valenecia (Spanje) en Innsbruck (oostenrijk).
Om een totaalbeeld van de historie te krijgen kunnen wij u het 125 jarig jubileumboek ‘De Rode Draad, deel 2’, aanbevelen, dat te vinden is in de mediatheek. Daar vindt u ook diverse cd’s van zowel het Harmonieorkest apart, als samen met het Trommel- en Klaroenkorps.