loading...

Kasteel Eijsden
Bronkmaandag 2008

Koninklijke Harmonie Sainte Cécile is sinds haar oprichting nauw verbonden met Kasteel Eijsden. De vereniging is opgericht door René Graaf Geloes en heeft onafgebroken onder presidentschap gestaan van een lid van deze Belgische Grafelijke familie. Mede hierdoor heeft het Harmonieorkest tot 1968 voortdurend onder leiding gestaan van Belgische dirigenten.
Sainte Cécile is nog steeds nauw verbonden met het kasteel en haar bewoners. De huidige president van de vereniging is Raphael Graaf de Liedekerke de Pailhe.
Tijdens de rijke historie van de vereniging zijn tal van grote en kleine evenementen op en rond het kasteel en haar tuinen georganiseerd. Zo hebben er tal van jubileumfeesten, openluchtconcerten en minivoetbaltoernooien plaatsgevonden. In 2008 was er een gezamenlijk concert met het Limburgs Symfonie Orkest (huidige Philharmonie ZuidNederland) ter gelegenheid van het 125 jarig jubileum van het LSO. Eveneens wordt er de jaarlijkse Castle Fair georganiseerd. Kasteel Eijsden is tevens het decor van de Taptoe Eijsden. 

Tijdens de jaarlijkse Eijsdense Bronk wordt op de bronkmaandag, samen met de Jonkheid van Caestert, eer en hulde gebracht aan de grafelijke familie op het kasteel.
Kasteel Eijsden werd in 1636 gebouwd in opdracht van Arnold de Lamar­gelle, heer van Eijsden. Kasteel Eijsden weet zich omringd door een karakteristiek landschap. Temidden van weelderige landerijen domineert het op natuurlijke wijze zijn omgeving. Een typisch Zuid-Limburgs decor waarin koeien, paarden en schapen loom grazen terwijl het riviertje de Voer en de rivier de Maas vredig door het landschap van Eijsden-Margraten kabbelt.
Het kasteel staat in de top 100 op de lijst van Nederlandse monumenten.
Koninklijke Harmonie Sainte Cécile is dan ook gepast trots dat zij dit kasteel als bakermat van de vereniging mag en kan beschouwen!!!

Graaf en Gravin Marcel en Beatrice de Liedekerke de Pailhe – de Ribaucourt